Vissza a fooldalra

"Egyedül félszárnyú angyalok vagyunk, s csak úgy tudunk szárnyalni, ha összekapaszkodunk"

  

A civilizáció bástyái

Újvilág még valóban fiatal világ, a legtöbb lény a bolygón azonos fajú egyedekből állóm törzsi kultúrájú közösségekben él, szigorúan elkülönülve a többi fajtól, s azokat ellenségnek tekintve. Azonban vannak kisebb-nagyobb foltoka bolygó felületén, ahol ennél már tovább jutottak.

Vannak technikában, szervezettségben, gazdagságban, és társadalmi berendezkedésben kiemelkedő területek. Ezeken a területeken valami megindította a fejlődést, vagy egy erős kezű vezető, vagy egy váratlan találmány, vagy egyszerűen a kedvező körülmények. A területek távol vannak egymástól, és általában nincsen közöttük összeköttetés, vagy szoros együttműködés, egyedül keresik tovább az útjukat a fejlődés következő lépcsőfokára.

A bemutatott területek sokban különböznek egymástól, mind földrajzi elhelyezkedésben, mind társadalmi berendezkedésben. Egyetlen közös vonásuk, hogy a közösség nem egyetlen faj egyedeiből áll, hanem több faj együttműködése valósul emg valamilyen formában.

Ezekben a közösségekben felismerték, hogy a fajok különböző fizikai és szellemi képességei a munkát és a feladatokat ésszerűen felosztva erősítik a közösséget, hisz mindenki azt végezheti, amihez ért, és azokat a feladatokat, amikben gyengébb képességeket mutat nyugodtan ráhagyhatja más társaira.

A helyzet akár idilli is lehetne, de persze vannak feszültségek és nehézségek. A többfajú települések csak akkor működnek jól, ha az ott lakó öszes faj megtalálja a magának megfelelő életteret, és szükségletetit ki tudja elégíteni. A középületek és közszolgáltatások tehát meglehetősen bonyolult szerkezetűek, és az együttélés szabályai is sokkal bonyolultabbak, mint egy egyfajú társadalomban. Ezenkívül a siker és a gazdagság, a jobb életkörülmények irigységet szülnek a környező népek szívében, s így ezen pontok valóban bástyák: folyton harcban állva kell megvédeniük magukat a köröttük özönlő vad hordáktól.

A Civilizáció Bástyái közül a játék szempontjából kiemelkedik Nyírsziget és környéke, mivel ez a környék az első, és nagyrésztmajd az azt követő regények helyszíne is.