Vissza a fooldalra

"Egyedül félszárnyú angyalok vagyunk, s csak úgy tudunk szárnyalni, ha összekapaszkodunk"

  

Mi is az az asztali RPG?

"A szerepjáték az egyik legszórakoztatóbb játékforma, amit valaha kitaláltak. A szerepjáték-őrület Amerikából indult ki, ahol a játék kezdetben egyetemisták hobbija volt. A hetvenes évek elején jelentek meg először nyomtatásban egységes szabálygyűjtemények; azóta a szerepjáték az egész világon elterjedt.
A játékban általában 2-7 játékos és egy játékvezető vesz részt (ez utóbbi neve mesélő, vagy Játékmester). A játék a mesélő és a játékosok közti "párbeszédből" áll. Minden játékosnak van egy karaktere, ami (aki) tulajdonképpen egy képzelt világ képzelt lakója: lehet harcos, varázsló, tolvaj, de sok minden más is, a játék típusától függően. A mesélő feladata, hogy elhelyezze a játékosok karaktereit egy - általában kitalált - világban: például elmondja nekik, hogy karaktereik Brí városának kocsmájában ülnek. Ezután a játékosok akaratuk szerint irányíthatják a karaktereket a mesélővel való kommunikáció során. Mondhatják például, hogy "megkérdezem a kocsmárostól, ki az a félszemű a szomszéd asztalnál", vagy "mikor a csuklyás fickó kimegy, utánalopakodom", vagy "szóba elegyedem a helyiekkel, hogy mik a legfrissebb hírek"; a mesélő pedig ennek megfelelően válaszol: elmondja mit felelt a kocsmáros,; mit lát a karakter, mialatt követi az idegent; milyen híreket hall a kiváncsiskodó karakter a helybeliektől stb.
A játék célja mindig valamiféle feladat végrehajtása, a karakterek irányításával, például megölni egy veszélyes szörnyeteget, kijutni egy labirintusból, megszerezni egy varázslatos tárgyat, vagy növényt - a lehetőségek végtelenek. A játéknak ez a története a mese, ami nagyon hasonlít egy kalndregény vagy film történetéhez.
A szerepjátékok szabályrendszereinek lényege mindig a valóság elemeinek (a harc, amágia, a karakterek képességei) minél pontosabb szimulálása), általában kockadobások felhasználásával.

Ezen a honalpon az Újvilág szerepjáték szabályrendszerével ismerkedhetsz meg, melyet 1997 dencemberében jelentettünk meg az interneten asztali szerepjátékként, és 2006. februárjában indult meg az on-line fórumos játék.